"O zdrowy pokarm dla dzieci"
Fragment
artykułu "O zdrowy pokarm dla dzieci" autorstwa Joanny Bar
"Gazeta Częstochowska" nr 44 z 15 listopada 2001 r. |
Silny związek pomiędzy dietą, a stanem zdrowia człowieka jest bezsporny. W kształtowaniu zdrowia szczególnie istotne znaczenie ma okres niemowlęcy i wczesnodziecięc, do trzeciego roku życia. Okres ten charakteryzuje wybitnie intensywne tempo rozwoju organizmu i związane z tym duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, co przy jednoczesnej niedojrzałości narządów wewnętrznych sprawia, że do problemu żywienia dziecka w tym okresie należy podejść z dużą uwagą i konieczną ostrożnością. Dobór jedzenia nie może być przypadkowy, a powtarzające się błędy rodziców szkodzą dziecku, ujemnie wpływają na jego zdrowie w okresie późniejszym. Pamiętajmy, że "dziecko, to nie mały dorosły".
Niemowlęta i małe
dzieci wymagają zwiększonej ochrony przed nieprawidłowym żywieniem, a dostarczana
im żywność musi być z jednej strony w pełni bezpieczna, z drugiej zaś musi mieć
wysoką wartość odżywczą. Zakłady produkujące żywność dla
dzieci HACCP poddawane są zaostrzonej kontroli sanitarnej poprzez stacje sanitarno
- epidemiologiczne, inspektoraty weterynarii i PIH.
Skład wszystkich artykułów rejestrowanych, jako żywność dla niemowląt i małych
dzieci musi być zaakceptowany przez Instytut Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia
Dziecka. Niedopuszczalne jest stosowanie konserwantów, sztucznych barwników,
tzw. "ulepszaczy" czy sztucznych środków słodzących. Czuwają nad tym
między innymi doc. dr hab. Zofia Rudzka - Kantoch - kierownik Zakładu Żywienia
Instytutu Matki i Dziecka oraz prof. dr hab. Barbara Szteke - kierownik Zakładu
Analizy Żywności Instytutu Biotechnologii w Warszawie. Zakładów przetwórczych,
produkujących "dla dorosłych" jest w Polsce wiele, a atestowaną żywność
dla dzieci zaledwie kilka. Badaniami zawartości metali i pierwiastków szkodliwych
zajmuje się m.in. prof. dr hab. Włodzimierz Sady - kierownik Instytutu Uprawy
Roli i nawożenia Roślin Ogrodniczych Akademii Rolniczej w Krakowie.
"Otręby
i błonnik"
|
Błonnik, który przez wiele lat uważany był za balast, spełnia w naszym organiźmie ważną rolę i niezbędny mu jest tak, jak mikroelementy i witaminy. Błonnik bowiem spełnia niezwykle ważną funkcję w żołądku i jelitach, pomaga w rozrzedzaniu trawionego pokarmu i ułatwia ruch robaczkowy jelit. Chroni organizm przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, przed zaparciami i otyłością oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Ma dobroczynny wpływ na rozwój flory bakteryjnej w żołądku, ułatwiającej przyswajanie witamin, zwłaszcza z grupy B i K. Najwięcej błonnika znajduje się w otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, w razowym chlebie, nasionach i prawie wszystkich warzywach i owocach. Ponieważ w naszym codziennym pożywieniu błonnika nie jest zbyt wiele (białe pieczywo, mało warzyw i owoców), można do dań takich, jak zupy sałatki itp. dodawać 1 do 3 łyżek otrąb. Większej ilości dietetycy nie zalecają, gdyż spożywane, jak wszystko, w nadmiarze mogą być szkodliwe. Otręby należy kupować tylko w sklepach spożywczych, w opakowaniach z nadrukiem o zezwoleniu na produkcję.
|
[powrót]